Вітаміни: як уникнути симптомів авітамінозу

Часто трапляється так, що начебто людина і не має шкідливих звичок, і займається спортом – загалом, веде здоровий спосіб життя, але тим не менш почувається гірше, ніж зазвичай. Ці симптоми можуть проявлятися у погіршенні апетиту, порушенні сну, зниженні уваги, підвищеній дратівливості та стомлюваності – імунітет стає ослабленим.

Симптоми авітамінозу

Причиною цього може стати гіповітаміноз (або авітаміноз) – нестача вітамінів, що веде до хворобливого стану. Навіть якщо зміни в організмі здаються незначними, вони можуть спричинити дуже неприємні наслідки. Систематичний дефіцит вітамінів може позначитися на виконанні основних функцій організму, таких як ріст, фізичні та інтелектуальні здібності, репродуктивна функція, захисні сили організму. Ось чому слід приділяти неабияку увагу своєму харчуванню.

Харчування і вітаміни

Багато хто чув, що їсти треба “здорову” їжу. Що ж мається на увазі під “здоровою” їжею? Відповідь проста – це їжа, в якій у потрібних пропорціях збалансовані білки, жири, вуглеводи та вітаміни.

Основне джерело вітамінів – фрукти та овочі. Вони обов’язково повинні бути присутніми у повсякденному раціоні. Ось перелік основних вітамінів, необхідні забезпечення нормальної життєдіяльності організму:

  • вітамін А – міститься переважно в зелених та жовтих овочах, бобових, травах, а також його джерелами є риб’ячий жир, печінка, яєчний жовток, вершкове масло.
  • вітамін В5 – міститься у багатьох продуктах рослинного (дріжджі, зелені листові овочі, горох, фундук, греча та вівсянка, цвітна капуста) та тваринного походження(печінка, нирки, серце, курчата, яєчний жовток, молоко, ікра риб) .
  • вітамін С – міститься у багатьох фруктах, особливо у цитрусових.
  • вітамін D – міститься у продуктах рослинного (люцерна, хвощ, кропива, петрушка, гриби) та тваринного походження (вершкове масло, сир та інші молочні продукти, яєчний жовток, риб’ячий жир, ікра).
  • вітамін Е – міститься в рослинному та вершковому маслах, зелені, молоці, яйцях, печінці, м’ясі, а також зародках злакових.
  • вітамін К – міститься в зелених листових овочах, в таких рослинах як кропива, в злаках, в деяких фруктах (авокадо, ківі та банани), в м’ясі, в молочних продуктах, яйцях, сої та продуктах з неї, в оливковій олії.

Сезонність

Слід пам’ятати, що осінній та весняний періоди часто супроводжуються авітамінозом, оскільки організм ослаблений і найбільше вразливий. Для попередження цього потрібно приймати вітамінні комплекси, тобто синтетичні вітаміни, щоб не порушувати відповідність між витрачанням вітамінів та їх надходженням до організму. Не треба думати, що такі вітаміни гірші за натуральні, які надходять з їжею. В аптечних препаратах містяться ті варіанти молекул вітамінів та органічних сполук мікроелементів, які легше засвоюються та діють найбільш ефективно. Вітаміни, отримані за допомогою хімічного синтезу, абсолютно нічим не відрізняються від природних.

У підсумку

Авітаміноз та зниження імунітету – небезпечне явище, але у ваших силах за допомогою фруктів, овочів та вітамінних препаратів його подолати.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *